Haberler
Diyanet-Sen 47. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
Diyanet-Sen 47. Başkanlar Kurulu Toplantısı Nevşehir Kozaklı’da gerçekleştirildi. Genel merkez yönetim, denetim, disiplin kurulları, şube başkanları ve il temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının sorunları ele alındı. Ülkemizin yaşadığı deprem felaketi, yardımlar ve din görevlilerinin deprem sürecindeki çalışmalarının da yer aldığı Diyanet-Sen 47. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi şu şekilde:
TÜRKİYE DİYANET VE VAKIF GÖREVLİLERİ SENDİKASI
47. BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
KOZAKLI - 14 MART 2023
Deprem Bölgesinde En Aktif Görev Alan Kesim Din Görevlilerimiz Olmuştur
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli iki depremle sarsılan ve 11 ilimizi etkileyen depremler nedeniyle ülke olarak zor bir süreç geçiriyoruz. Deprem bölgesinde yaralar sarılmaya çalışılırken, her zorlu süreçte olduğu gibi deprem sonrası da sosyal medya platformlarında ve bazı basın yayın organlarında bölge de din görevlilerinin olmadığına dair yalan ve iftira haberler din görevlilerimizi ve bizleri derinden üzmüştür. 11 ilimizi etkileyen deprem sonrası bölgede arama kurtarma hizmetlerinden, cenaze, defin hizmetlerine, depremin travmalarını sarmak için manevi destekten, yemek ve yardım hizmetlerine sahada en aktif görev alan kesim din görevlilerimiz olmuştur.
Yaraları Hep Birlikte Saracağız
11 ilimizi etkileyen depremler sonrası ülke olarak depremzede kardeşlerimiz için yardım seferberlikleri başlatılmıştır. İlk günden itibaren depremzede kardeşlerimizi yalnız bırakmayan Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri deprem bölgesindeki şube başkanlarımızın ve üyelerimizin de yanında olmuştur. Memur-Sen ve bağlı sedikalar olarak 10 Milyon TL afet bölgesine yardımda bulunulmuştur. Ayrıca “Kadınlardan Kadınlara Yardım Paketi” kampanyası ile içerisinde kadınlara özel her türlü malzemenin yer aldığı paketler 8 Mart itibariyle bölgeye gönderilmiştir. Her zorlu süreçte olduğu gibi zorlu süreci de birlik beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma ile atlatacağımıza inancımız tamdır.
4-B Sözleşmelilerin Kadroya Geçişindeki Mağduriyetler Giderilmelidir
4- B sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ile ilgili kanuni düzenleme 26.01.2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu tarihten sonra sözleşmeli olarak çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı personeli de dilekçe vererek kadroya geçmiştir. Ancak kanunda belirtilen 28.11.2022 tarihinden önce atama yazısı kendisine tebliğ edilmesine karşın güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının uzun sürmesi nedeniyle belirtilen tarihten daha geç görevlerine başlayan 4-B sözleşmeli personel kadroya geçiş hakkından yararlanamamıştır. Bu mağduriyetlerin giderilerek söz konusu personelin de bir an önce kadroya geçirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Boş Kadrolar Doldurulmalıdır
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda şu anda 15 Bin civarında boş kadro bulunmaktadır. Din hizmeti doğası gereği boşluk kabul etmeyen bir alandır. Bu nedenle en kısa sürede kurumumuzda emeklilik ve başka nedenlerle oluşan boş kadroların doldurulması din hizmetinin daha sağlıklı yürütülmesi açısından elzemdir. Halkımızın ihtiyaç duyduğu ve inşa ettiği camiyi din görevlisiz bırakmak doğru değildir. Kadroların boş olmasının getirdiği sorunlar halkımız ve devletimiz için sıkıntı doğurmaktadır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için boş kadrolar bir an önce doldurulmalıdır.
Cumhurbaşkanlığı Tazminatından DİB Personeli de Yararlandırılmalıdır
Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir kurumdur. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı personeline verilen ek tazminat ve ikramiyelerden Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatı personeli de yararlandırılmalıdır. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı objektif kriterlerle yapılmalıdır. Tasarruf tedbirleri kapsamında uygulanan torba kadro uygulaması kaldırılmalıdır. 1. Derece kadroları bir an önce uygulanmalıdır.
3600 Ek Gösterge Tüm Diyanet Personelini Kapsayacak Şekilde Yeniden Düzenlenmelidir
3600 Ek gösterge ile ilgili düzenleme 6. Dönem toplu sözleşme gereği yapılmıştır, ancak eksikliklerinin giderilerek bütün Diyanet çalışanlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.
Diyanet Akademi Boş Kadroları Doldurulmalıdır
Diyanet İşleri Başkanlığı 21.12.2022 tarihinde yaptığı duyuru ile kuruma 6200 personel alınacağını açıklamış ardından da 23.01.2023-04.02.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen sözlü mülakat sonrasında belirli kontenjan gruplarında eksik alım gerçekleşmesi nedeniyle bu alım 5215 kişi ile sınırlı kalmıştır. Söz konusu bu açığın yedek adaylarla tamamlanması boşluk kabul etmeyen din hizmetinin aksamaması için elzemdir.
Dayanışma Aidatı Hayata Geçirilmelidir
Toplu sözleşme masasında yetkili sendikanın imzası ile hayata geçen kazanımlardan sendika üyesi olmayanların da yararlanmasının adil olmadığını düşünüyoruz. Üye olmayanların da aynı haklardan yararlanması için yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödemeleri gerekir. Bunun için gerekli düzenlemeler yapılarak dayanışma aidatı hayata geçirilmelidir.
4688 Sayılı Kanun Lafzen ve Ruhen Değiştirilmelidir
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Kanununu maalesef 82 Anayasası gibi sivil bir yönetim ürünü değildir. 4688 Sayılı Kanun mutlaka hem lafzı hem ruhu değiştirilmelidir. Ülkemizin daha büyük, daha güçlü olması için fikirde, fiilde ve hedefte ortaklaşmaya ihtiyaç var. Sendikal alanda da daha iyisi, daha doğrusu ve daha adili için 4688 sayılı kanunun değişmesine, doğru hükümler içermesine ihtiyaç var. Hem masada hem temsil de hem pazarlık sürecin de hem de taraflar arasında adalet sağlanmalıdır. Evrensel ilkelere ve sendikal hakların gereklerine uygun kurallar olmalı ve toplu sözleşmenin kapsamı geniş tutulmalıdır.
İlitam Kontenjanları Yükseltilmedir
İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınması ve İLİTAM program kontenjanlarının tüm talepleri karşılayacak ölçüde arttırılması din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi açısından son derece önemlidir. Din eğitiminin kalitesinin ve verimliliğinin yükseltilmesi için din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi elzemdir. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 61 Bin ilahiyat ön lisans programı mezunu çalışan mevcuttur. 15 Bin civarında da halen okuyan vardır. Son açıklanan İLİTAM kontenjanları bu ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Kurumumuz çalışanlarının eğitim seviyesinin yükseltilmesi açısından ön lisans mezunu çalışanların lisanslarını tamamlaya bilmeleri için İLİTAM kontenjanlarının artırılarak Diyanet İşleri Başkanlığına özel kontenjan tahsis edilmelidir. YÖK ile Diyanet arasında yapılacak protokol ile İlahiyat ön lisans mezunu kurum çalışanları lisans eğitimlerini tamamlamalıdır.
DİB Eğitim Uzmanı ve Din Hizmetleri Uzmanlarına Diğer Kurumlardakiler ile Eşit Haklar Verilmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda çalışan Din Hizmetleri Uzmanı ve Eğitim Uzmanlarının eşdeğer kadrolardaki yerleri dördüncü kademeden ikinci kademeye alınmalı, iş güçlüğü, iş riski ve mali sorumluluk zammı diğer kurumlardaki gibi uygulanmalı, özel hizmet tazminatı ve ek göstergeleri yükseltilmeli, Din Hizmetleri Uzmanı ve Eğitim Uzmanlarına da Başuzmanlık verilmelidir.
Baş İmam Hatip ve Uzman İman Hatiplere Diğer Kurumlardakiler ile Eşit Haklar Verilmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışan Baş İmam Hatip-Uzman İmam Hatip ve Kur'an Kursu Öğreticileri de MEB Teşkilat Kanunu'nda yer alan Baş Öğretmen ve Uzman Öğretmenlere tanınan haklardan yararlanmalıdır.
Vaizlere Özlük Hakları Bakımından Kadrolarına Uygun Haklar Verilmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Vaiz olarak çalışanlara özlük hakları bakımından kadrolarına uygun haklar verilmelidir. Vaizlerin özlük hakları ile ilgili düzenleme seçimden önce çıkarılacak bir torba yasaya dahil edilerek bir an önce çıkarılmalıdır.
Murakıplar Maaş ve Özlük Hakları Yönünden Eşitlenmelidir
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan murakıplar gerek kurumda eş değer kadrolarda çalışan personel ile gerekse diğer kurumlarda denetim işini yapan memurlar ile maaş ve özlük hakları bakımından eşitlenmelidir.
Unvan Değişikliği Sınavında Başarılı Olan Müezzinler A, B, C Grubu Camilerden Başlayabilmelidir
5 yıl ve üzeri müezzin görevi yapmış personelin Unvan değişikliği sınavında başarılı olmaları durumunda D grubu camilerden başlama şartının kaldırılarak C, B ve A grubu camilerin münhal kadrolarına atanabilmelerinin yolu açılmalıdır.
GİH, YHS ve THS Çalışanlarının Çalışma Şartları İyileştirilmelidir
Din hizmetinin verimliliğinin artırılması, kurumumuzun daha nitelikli olması için büyük bir emek ve gayret ortaya koyan şef, memur, şoför başta olmak üzere, genel idare hizmetleri, yardımcı hizmetler sınıfı ve teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının çalışma şartlarında iyileştirme yapılmalıdır. Yardımcı Hizmetler sınıfı kaldırılarak bu kadrolarda çalışanların VHKİ kadrolarına geçirilmesi sağlanmalıdır. GİH sınıfının 3600 ek göstergeden yararlanması sağlanmalıdır. Din Hizmetleri sınıfı dışındaki personelin (Özellikle Şefler ve VHKİ’ler) görev tanımlarının yeniden düzenlenerek ek göstergelerinin Adalet Bakanlığı personeline verilen tazminatlar düzeyine çekilmesi gerekmektedir.
Buna büyük bir katkı sağlayacak olan görevde yükselme, unvan değişikliği ve yer değişikliği talepleri ivedilikle karşılanmalıdır.
Fahri Kuran Kursu Öğreticileri de Kadroya Alınmalıdır
Yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde fahri olarak görev yapan bütün yeterliliklere haiz çalışanların son kez kadroya alınması gerekir. Kadrolu meslektaşları ile yıllardır aynı işi yapmalarına rağmen çok cüzi miktarda ücret alan ve bütün haklardan yoksun bırakılan Fahri çalışanlarda vekiller gibi son kez kadroya alınmalı ve mağduriyetler giderilmelidir.
Vergi Dilimi Mağduriyeti Giderilmelidir
Artan oranlı vergi sistemi nedeniyle brüt maaşları üzerinden yılın başında yüzde 15 oranında vergi ödeyen çalışanlar toplam gelirleri 22 bin lirayı aştığı anda bir üst vergi oranı olan yüzde 20 vergi ödemeye başlıyorlar. Dolayısıyla brüt maaşları aynı kaldığı halde daha fazla vergi ödemek zorunda kalan çalışanların ellerine geçen net maaş düşüyor. Maaşlarına yapılan zamlar gelir vergisine giden hatta daha düşük maaş alma durumunda kalan memurların mağduriyeti giderilmelidir.
Kadınlar Sendikal Örgütlenmede Daha Aktif Rol Almalı
Diyanet İşleri Başkanlığı en köklü kurumlarımızdan birisi ve sendikalaşma oranı en yüksek kamu kesimi olmasına rağmen kurumumuzda da kadın çalışan oranı maalesef düşüktür. Genel Merkezden başlattığımız Kadınlar Komisyonlarının şube ve il yönetimlerinde de bir an önce kurulması daha önce kurulanların da daha aktif hale getirilmesi elzemdir.
Kadına Şiddeti Kendi Kültür ve Değerlerimizle Önleye Biliriz
Ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi oldukça yerinde bir karardır. Ancak 6284 sayılı kanun gibi halen yürürlükte olan kanunlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizi de anlamsızlaştırmaktadır. Aileyi ve kadını güçlendirmek yerine, küresel lobilerin, baskı gruplarının, çıkar odaklarının ve cinsel sapkınlıkların propaganda mecrası haline gelen sözleşmenin feshedilmesi bize göre isabetli ve hayırlı bir gelişmedir. Ancak onun uygulayıcısı kanunlarında bir an önce yeniden düzenlenmesi gerekir. Toplumsal bünyemizi zehirleyen söylem, eylem ve hedeflerin tehlikeli seviyelere ulaştığını görmek lazımdır. Dün kadına yönelik şiddetle ve kadınların insan olarak sahip oldukları haklarının kullanabilmesi konusunda nasıl mücadele ediyorsak, bugün de, yarın da kendi kültür ve toplum yapımızı esas alan yeni düzenlemelerle kadına şiddetin önüne ivedilikle geçilmelidir.
Yeni Hedefler İçin Sendikal Yürüyüşümüz Kararlılıkla Devam Edecek
Diyanet-Sen olarak, hak, özgürlük ve emek mücadelemizi üyelerimizin, Diyanet ve Vakıf çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi, ülkemizde demokratik zeminin güçlendirilmesi, emeğin saygınlığının ülkemizde ve dünyada artırılması için sendikal yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz.
Haberler
- Genel Başkan Yıldız Akit TV Haberin Canlı Yayın Konuğu Oldu
- RTÜK Şikayet Dilekçemiz Sonuç Verdi Kızıl Goncalar Dizisi Nedeniyle FOX TV’ye Yaptırım
- 2022 Yılı Görevde Yükselme (Din Hizmetleri Uzmanı) Sınavı’nın Yazılı Aşamasına İlişkin Duyuru
- 2023 Yılında Dini Yüksek İhtisas Kurslarından Mezun Olup Vaiz Olarak Atanmaya Hak Kazananların Tercih Sonuçları ile İlgili Duyuru
- Kamuoyuna Duyurulur
- Diyanet-Sen 47. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi
- 47. Başkanlar Kurulu Toplantısı Kozaklı’da Gerçekleştirildi
- Genel Merkez Yönetimi Afyon, Muğla ve Aydın Teşkilatları İle Bir Araya Geldi
- YÖK Başkanı Saraç’tan İlitam Kontenjanlarının Artırılmasını İstedik
- Bayraktutar: Ülkemizin Tüm Sorunları ile İlgileniyoruz
- “Amacımız Medeniyetimizi Besleyen Değerlerimize Sahip Çıkmak”
- Memur-Sen’den 5 Kıtadan 100’ün Üzerinde Ülkedeki 250’yi Aşkın Ulusal ve Uluslararası Emek Örgütüne “Barış Pınarı Harekâtı” Mektubu
- Memur-Sen Hain Darbe Girişiminin 3. Yıldönümünde Gazi Meclis’e Yürüdü
- Maaş ve Ücretlere 1,01 Enflsayon Farkı Olmak Üzere İkinci Altı Ayda Toplam 6,01 Zam
- Ezan Evrenel Mesajdır
- Teşekkürler Diyanet-Sen Sevdalıları 16. Kez Yetkiliyiz
- İhtisas Kurslarına 4/B’liler de Girebilecek
- İstanbul Anadolu Yakası İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
- Memur-Sen 6. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştiriliyor
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Memur-Sen, Türkiye’nin Medarı İftiharıdır
- Toplu Sözleşme Hakkının 7’inci Yılında; Toplu Sözleşmenin Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli Gerçekleştirildi
- Memur-Sen İl Temsilcileri Genel Merkezde Toplandı
- Memur-Sen Başkanlar Kurulu Toplandı
- Miraç Kandiliniz Mübarek Olsun
- İzmir 1-2-3 Teşkilat Çalışmaları ve İl Divan Toplantısı