Genel Haberler

Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna Başvurduk
Memur-Sen ve bağlı 11 sendika uzlaşmazlıkla sonuçlanan 5. Dönem Toplu Sözleşme hakkında Kamu Görevlileri Hakem Heyetine başvurusu bugün itibariyle gerçekleştirdi. Başvuru sonrasında açıklamayı Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul yaptı. Tonbul, “Biz burada bir hukuksuzluk olduğu kanaatindeyiz. İtirazlarımızı yapacağız.” dedi.
Kamuoyunda günlerdir tartışılan 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde hakem heyeti süreci başlıyor. Memur-Sen ve bağlı 11 sendika, bugün itibariyle hem hakem heyetine başvurusunu yaptı hem de Bakanlık tarafından yok sayılan ancak uzlaşılan maddeleri içeren tespit tutanaklarını sundu.
Her sendikanın genel başkanı tarafından yapılan başvuru sonrasında Memur-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul kameralar karşısına geçti. Tonbul, bugün itibariyle hakem heyetine başvurduklarını belirterek hakem heyetinin sağduyu ile konuya yaklaşacaklarına olan güvenini ifade etti.
2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşmeden bu yana bir toplu sözleşme kültürü ve hukuku oluştuğunu belirten Tonbul, gelinen noktada bu kültürün yok sayıldığının altını çizdi.
Tonbul, uzlaşılan maddelerin tutanak altına alınması gerektiği ısrarına olumlu dönüş alamadıklarını vurgulayarak “Bizim en baştan beri itiraz ettiğimiz bir konu vardı. Her hizmet kolunda görüşülen maddelerin kayıt altına alınması, ‘uzlaşıldı’ ya da ‘uzlaşılamadı’ gibi, daha sonra bunların bir tutanak altına alınmasına yönelik. Fakat bu toplu sözleşmede de kamu tarafının ‘biz verdiğimiz sözlerin arkasındayız, kayıtları biz tutuyoruz’ demesi üzerine tutulamadı. Hizmet kollarında yapılan müzakereler, bunlar son dakikaya, son gece sabah saat 7’ye kadar da devam etti. Ancak bu yapılan çalışmaların hepsi yok hükmünde sayıldı.”“20 Günlük Emek Hiçe Sayıldı”
Her hizmet kolunun ayrı bir toplu sözleşme hükmünde olduğunu belirten Tonbul, “Burada bir değil 12 tane hukuksuzluk yapıldı. Çünkü Toplu sözleşmelerin her biri birbirinden bağımsızdır. Geneli ilgilendiren konuyu Memur-Sen ve heyet başkanı Ali Yalçın tarafından bağıtlanır veya bağıtlanmaz. Her hizmet kolunda da sözleşmeler ayrı ayrı imzalanır. Geneli ilgilendiren konularda ister sendikalı olsun ister sendikasız her memur bundan faydalanır. Hizmet kolunda ise hizmet kolunda çalışan memurlar faydalanır. Bu toplantılara tek tek çağrılmamız gerekirken sadece Memur-Sen Konfederasyon başkanı çağrılmıştır.” şeklinde konuştu.
Bazı sendikaların yapmış oldukları görüşmelerde imza atacak konuma geldiklerini ifade eden Tonbul, “Bu uyuşmazlık tutanağı tutulsaydı o anda uzlaşılan konular ve uzlaşılmayan konular, belki bazı sendikalar toplu sözleşme maddelerini imzalayacaklardı. Böyle bir kararımız da vardı. Ama gelinen noktada ‘ben yaptım oldu, ben dedim oldu’ tavrıyla 20 günlük emeği hiçe sayan bir durum var. İtirazlı kaydımızı düştük. Kamu işveren tarafı nasıl bir tespit tutanağı tutmuşsa biz de uzlaşılan ve uzlaşılmayan konularla ilgili kendi tutanağımızı kendimiz tuttuk Kamu hakem kuruluna vereceğiz. Kamu hakem kurulunun bunları geçmişte olduğu gibi kabul etmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” diye konuştu. “Kamu Heyeti Yüzdelik Zam Dışında Hiçbir Teklif Getirmedi”
Toplu sözleşmenin 20 milyona yakın insanı ilgilendirdiğini söyleyen Tonbul, “5 milyon kamu görevlisi ve emeklinin, aileleri ile düşündüğümüzde 20 milyon kişinin 2 yıllık emeği yok sayılıyor. Aslında toplu sözleşme kültürü siliniyor yeniden yazılmaya çalışılıyor. Kamu görevlilerinin 2 yıldır bekledikleri bir toplu sözleşme var. Bu insanların buradan elde edecekleri kazanımlar var. Bu kazanımlar 2 yıl boyunca yok hükmünde sayılırsa ebetteki bundan kimse mutlu olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kamu işvereninin masaya yalnızca yüzdelik zammı getirdiğini söyleyen Tonbul, “3600 ek gösterge, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gibi pek çok konu gündeme getirilmedi. Ancak kamu heyeti bize sadece yüzdelik zam konusunda bir teklif getirildi. Diğer konuların hiçbiri ile ilgili teklif gelmedi. Bizim masaya getirdiğimiz bazı maddelerde bize şu dahi söylenilmeye çalışıldı, daha önceki kazanımlar da elden gider gibi şeyler konuşuldu. Fakat Sayın Bakan eski kazanımların korunacağını daha sonra beyan etti.” diye konuştu.
Genel Haberler
- 2025 Nisan KİK Görüşmeleri Başladı
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Gazze’nin çocuklarını selamlıyoruz
- Bakan Işıkhan’a Diyanet Çalışanlarının Sorunları İletildi
- Sınav Varsa Diyanet-Sen Var!
- Diyanet-Sen 2. Teşkilat Eğitim Toplantılarının Sonuncusu Mardin’de Gerçekleştirildi
- Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun
- Kadir Gecemiz Mübarek Olsun
- Çanakkale Zaferi Büyük Bir Destandır
- 65.238 İmza ile Maaş Anlaşma Mağduriyetine Dur Diyoruz
- Diyanet-Sen’den Diyanet İşleri Başkanlığı Maaş Ödeme Anlaşmaları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Odak Analiz Kitabı
- Korkma Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Al Sancak!...
- Dünya Kadınlar Günü “Güçlü Aile ve Güçlü Toplum” Mücadelesine İvme Kazandırmalıdır
- Genel Başkan Ali Yıldız Konya Şube’nin İftar Programına Katıldı
- Diyanet İşleri Başkanlığımız Kuruluşunun 101. Yılında Hizmetlerine Devam Ediyor
- Hoş Geldin İyilik Ayı Ramazan
- Diyanet-Sen’den Aile Yılı Eylem Planı
- 28 Şubat Mağduriyetlerinin Giderilmesi İçin Komisyon Oluşturulmalıdır
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Beşincisi Trabzon’da Gerçekleştirildi
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Dördüncüsü Nevşehir’de Gerçekleştirildi
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Üçüncüsü İzmir’de Gerçekleştirildi
- Ayrıcalıkların Dünyası: Memur-Sen Avantaj
- Diyanet-Sen’in Kurucularından Remzi Sarıoğlu’nu Rahmetle Anıyoruz
- Diyanet-Sen’den AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur’a Ziyaret
- Af ve Mağfiret Gecesi Berat Kandiliniz Mübarek Olsun
- Genel Başkan Yıldız, BBP Genel Başkanı Destici’yi Ziyaret Etti