Genel Haberler

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı’ya Din Görevlilerinin Sorunları İletildi
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, İstanbul şube başkanları ile birlikte İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr.Mehmet Emin Maşalı’yı müftülük makamında ziyaret ederek, Maşalı’ya din görevlilerinin sorunları ile ilgili bir dosya sundu.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, Genel Başkan Yardımcısı Neslibey Özkan, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Sezai Kaynar, 2 Nolu Şube Başkanı Polat Şenel, 3 Nolu Şube Başkanı Kasım Karakoç, Diyanet-Sen İstanbul Müftülüğü İş Yeri Temsilcisi Atilla Şenel’den oluşan bir heyetle İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’yı müftülük makamında ziyaret etti.
Ziyarette din görevlilerinin yaşadıkları sorunları İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Maşalı’ya aktaran Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, özellikle pandemi sürecinde Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü İstanbul’da Vefa Destek Gruplarında ve Filyasyon ekiplerinde görevli din görevlilerinin de büyük bir özveri ile çalıştığını belirterek “Bu ekiplerde görev yapan din görevlilerimiz aynı zamanda kendi asli görevlerini de yapmak zorunda olmalarından kaynaklı sorunlar yaşıyor. Uzak yerlere görevlendirilen din görevlileri hem camideki görevini hem de filyasyondaki veya Vefa Destek grubundaki görev yerlerinin birbirine uzak olmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Bunun yanında filyasyona tek çıkan görevlilerimiz güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor. Milletimizin tüm zorlu dönemlerinde en ön safta mücadele eden din görevlilerimiz kurtuluş savaşında, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında olduğu gibi Covid-19 pandemi sürecinde de büyük bir fedakarlıkla Filyasyon Ekiplerinde, Vefa Destek gruplarında çalışıyorlar. Din görevlilerinin motivasyonunu yükseltmek, çalışma azmini artırmak için karşılaşılan bu sorunların çözülmesini istiyoruz” dedi.
Güldemir, din görevlilerinin pandemi sürecinde ve diğer karşılaştıkları sorunları içeren dosyayı İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’ya sundu.
Prof. Dr. Maşalı din görevlilerinin bu zorlu süreçteki çalışmalarını takdir ettiğini belirterek “Din görevlilerimiz ve camilerimiz bu süreçte pandemi tedbirlerine uyulması konusunda örnek oldu. Vefa destek gruplarında ve filyasyon ekiplerindeki çalışmalarını da takdir ediyorum. Karşılaşılan sorunları çözmek için elimizden gelini yapacağız” şeklinde konuştu.
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir’in İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı’ya sunduğu İstanbul’da görev yapan din görevlilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren dosya aşağıdadır:
1. FilyasyonEkiplerinde Görev Alan Din Görevlilerinin Mülki Amirleri Tarafından Asli Görevlerinden İdari İzinli Sayılması
Pandemi döneminde fiili olarak kendi görevini yerine getiren din görevlileri ayrıca vefa destek gruplarında ve filyasyon ekiplerinde görevlendirilmiştir. Vefa destek gruplarında ve filyasyonda görevlendirilen din görevlileri kendi görev mahallinden oldukça uzak yerlere görevlendirile bilmektedirler. Ezanın ve namazın belli vakitlerinin olması ve cami veya mescidde bulunma şartı filyasyonda görev alan personelimizin hem asli görevi hem de filyasyondaki görevini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle filyasyonda görev alan cami görevlilerinin amirleri tarafından idari izinli sayılması
2.Din Görevlilerinin Korona’dan Vefat Edenlerin Cenazelerini Yıkama Konusunda Zorlanmaması
Pandemi döneminde bazı Cami görevlileri ve Kuran Kursu Öğreticileri istememelerine rağmen Korona’dan vefat edenlerin cenazesini yıkama konusunda zorla görevlendirilmiş ve bazılarına gerekli koruyucu malzemeler temin edilmeden ve güvenlik önlemleri alınmadan bu görevi yapmaları istenmiştir. 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında defin ve mezarlık işleri belediyelerin sorumluluğunda olduğundan Cami görevlileri ve Kuran Kursu Öğreticilerinin bu konuda zorunlu tutulmaması
3.Filyasyon Ekiplerine Geçici Görev Yolluğu Ödemesi Yapılması
Diyanet İşleri Başkanlığı personeli, Sağlık personeline yardımcı olabilmek adına, resmi görevlendirmeler ile filyasyon ekiplerinde görev yapmaktadır.Yapılan görevlendirmelerde fiziki imkansızlık halleri nedeniyle, ulaşım aracı temini ve görev süresi göz önüne alınarak yiyecek masrafının karşılanması cihetine gidilmemektedir.
Böylelikle filyasyon ekiplerinde çalışan personel hem ulaşım masraflarını hem de yemek masraflarını kendi maaşlarından karşılamaktadırlar.
Buna karşın Harcırah Kanununda geçici görevlendirme ile ilgili olarak, “yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.” denilmektedir.
Filyasyon ekiplerinde görev alan kişilerin, resmi görevlendirmeler kapsamında görev yapmaları nedeniyle, görev yerlerinden uzakta birçok yere git-gel yapma durumu ve bu süreçte kendi şahsi gelirlerinden harcama yapma zorunluluğunun (ulaşım ve yemek giderleri gibi) hasıl olması nedeniyle Harcırah Kanunu kapsamında geçici görev yolluğundan veya başka bir ad altında yapılacak ödemeden faydalandırılmaları hususu oldukça yararlı olacaktır.
4. Filyasyon Ekiplerinde Görev Alan Din Görevlilerine Haftalık İzin Günlerinde Görev Verilmemesi
Filyasyon ekiplerinde görev alan din görevlilerine haftanın 7 günü görev verilebilmektedir. Din görevlilerin de dinlenme, ailesine zaman ayırma gibi özel gereksinimleri de göz önünde bulundurularak haftalık izin günlerinde filyasyon da görevlendirilmemeleri
5.Filyasyon Ekiplerinde Görev Alan Kişilerin Dönüşümlü Görevlendirilmesi
Sürekli aynı kişilerin filyasyon ekiplerinde görevlendirilmesi aynı zamanda kendi görevlerini de yerine getiren din görevlilerinin iş yükünü oldukça artırmaktadır. Dönüşümlü olarak yapılacak görevlendirmeler, iş yükünün de eşit şekilde dağılmasını sağlayacaktır. Dönüşümlü görevlendirme konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi
6. Filyasyonda Görev Alan Bütün Personele Başarı Belgesi Verilmesi
Pandemi süresince Vefa Destek Gruplarında, Filyasyon Ekiplerinde özveri ile çalışan bütün görevlilere kurum ayrımı gözetilmeksizin başarı belgesi verilmesi bu süreç içerisinde oldukça yoğun bir mesai yapan görevlilerimizin moral ve motivasyonunun yükselmesi açısından önemlidir.
7. Sokağa Çıkma Kısıtlamalarını ve Cami Cemaatini Provoke Etmek İsteyenlere Fırsat Verilmemeli
Pandemi tedbirleri nedeni ile hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma yasağında Cami cemaati gibi davranan bir takım provakatörler namaz saatlerinde eylemde bulunmaktadır. Güvenlik görevlilerinin namaz saatlerinde Cami yakınlarında gerekli önlemi alarak bu tür provakasyonlara engel olması sorunu çözecektir.
8.KİK Kararlarının Uygulanması Konusunda Hassasiyet Gösterilmesi
İmza altına alınan Kurum İdari Kurulu Kararlarının uygulanması konusunda hassasiyet gösterilmesi
9. Cami Derneklerinin Din Görevlilerinin Amiri Gibi Davranmasının Önüne Geçilmelidir
Bazı cami yaptırma derneği yönetimleri, camilerde görevli imam hatip ve müezzinlerden kendilerinin keyfi istekelerini yerine getirmelerini beklemektedir. Bu istekler yerine gelmediği takdirde din görevlileri açısından sıkıntılı bir süreç başlamaktadır. Camilerin hizmete açılması safhasına kadar büyük gayret ve özveride bulunan dernekler, camiler hizmete açıldıktan sonra caminin işleyişine karışmamalı, sadece bakım ve onarım işleriyle ilgilenmelidir.
10. Müftülerin Personel ile İlişkilerinde Daha Özenli Davranmaları
Müftülerin personel ile olan ilişkilerinde daha yapıcı, personelin moral ve motivasyonunu yükseltici bir tavır takınmaları, eleştirilerin saygı sınırları içinde yapılması
11. İsim ve İmzasız Şikayetlerin Dikkate Alınmaması
Telefonda isim vermeden veya yazılı olarak isim ve imzasız yapılan asılsız şikayetlerin dikkate alınmaması
12. Şoförlere Görev Yolluğu Verilmesi
İl ve İlçe müftülüklerinde Şoför veya diğer kadrolarda olup mesai saatleri dışında yaptıkları görevde, seminer, konferans ve diğer programlar için taşıma görevinde bulunduklarında görev yolluğu yada mesai ücretinden faydalanmalarının sağlanması.
13. Yüksek Öğrenim Yapan Personele Kolaylık Sağlanması
İlahiyat yada başka üniversitelerde Lisans, Yüksek lisans veya Doktora yapan tüm personele imkanlar ölçüsünde kolaylık sağlanması, görevleri ve görev yerleri konusunda yardımcı olunarak öğrenim görmelerinin kolaylaştırılması.
Genel Haberler
- 2025 Nisan KİK Görüşmeleri Başladı
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Gazze’nin çocuklarını selamlıyoruz
- Bakan Işıkhan’a Diyanet Çalışanlarının Sorunları İletildi
- Sınav Varsa Diyanet-Sen Var!
- Diyanet-Sen 2. Teşkilat Eğitim Toplantılarının Sonuncusu Mardin’de Gerçekleştirildi
- Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun
- Kadir Gecemiz Mübarek Olsun
- Çanakkale Zaferi Büyük Bir Destandır
- 65.238 İmza ile Maaş Anlaşma Mağduriyetine Dur Diyoruz
- Diyanet-Sen’den Diyanet İşleri Başkanlığı Maaş Ödeme Anlaşmaları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Odak Analiz Kitabı
- Korkma Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Al Sancak!...
- Dünya Kadınlar Günü “Güçlü Aile ve Güçlü Toplum” Mücadelesine İvme Kazandırmalıdır
- Genel Başkan Ali Yıldız Konya Şube’nin İftar Programına Katıldı
- Diyanet İşleri Başkanlığımız Kuruluşunun 101. Yılında Hizmetlerine Devam Ediyor
- Hoş Geldin İyilik Ayı Ramazan
- Diyanet-Sen’den Aile Yılı Eylem Planı
- 28 Şubat Mağduriyetlerinin Giderilmesi İçin Komisyon Oluşturulmalıdır
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Beşincisi Trabzon’da Gerçekleştirildi
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Dördüncüsü Nevşehir’de Gerçekleştirildi
- Teşkilat Bölge Eğitim Toplantılarının Üçüncüsü İzmir’de Gerçekleştirildi
- Ayrıcalıkların Dünyası: Memur-Sen Avantaj
- Diyanet-Sen’in Kurucularından Remzi Sarıoğlu’nu Rahmetle Anıyoruz
- Diyanet-Sen’den AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur’a Ziyaret
- Af ve Mağfiret Gecesi Berat Kandiliniz Mübarek Olsun
- Genel Başkan Yıldız, BBP Genel Başkanı Destici’yi Ziyaret Etti