SIK SORULAN SORULAR
Disiplin
Uyarı kınama maaştan kesme cezaları kaç yıl sonra kaldırılır?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Disiplin cezalarının bir süre sonra özlük dosyasından silinmesi başlıklı 133. maddesinde zikredilen; “uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından (Aylıktan Kesme ve Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezaları) 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir.” hükmüne göre işlem tesis edilir. Yani uyarma ve kınama 5 yıl, Aylıktan Kesme Cezası 10 yıl sonra Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse kaldırılır.
Kademe ilerlemesi hangi durumlarda durdurulur ve ne zaman sona erer?
Cevap: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra disiplin kurulunun mütalaası alındıktan kaldırılır. Öncesinde memurun talebi gereklidir.
Özlük dosyasına hangi cezalar işlenir?
Cevap: Uyarma-Kınama-Aylıktan Kesme ve Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezaları.
AYK kararları neleri kapsar?
Cevap: İl dışı yer değişiklikleri, ünvan değişiklikleri, göreve son gibi idari işlemleri kapsar.
İdari dava süresi kaç gündür?
Cevap: İdari dava açma süresi, ilgili hakkında yapılan işlemin kendisine tebliğ tarihi itibariyle 60 gündür. (İdari Yargılama Usulü Kanunu 7. madde)
Yüksek disiplin ve merkez disipline hangi konular girer?
Cevap: Yüksek Disiplin Kurulu; Devlet Memurluğundan Çıkarma cezalarını ve Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası almış personelin itirazlarını görüşüp karara bağlar. (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 126 ve 135. Maddeler.)
İl disiplin kurullarına kaç gün içerisinde müracaat edilmelidir?
Cevap: Valilikçe verilen (Disiplin amirince) Uyarma-Kınama ve Aylıktan Kesme cezalarının tebliğ tarihinden itibaren 7. gün içinde İl Disiplin Kuruluna müracaat edilir. (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 135. madde)
İdareye dilekçe verildiğinde idarenin cevap verme süresi ne kadardır?
Cevap: 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna istinaden dilek ve şikayet konusu içeren dilekçelerde 30 gün; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi-belge talebi ise 15 gün içerisinde cevap verilir.
Şikâyet dilekçesi veren memura ceza verilebilir mi?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 21. Maddesinde zikredilen; “Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.” hükmüne riayet edilerek müracaatlar yapılmalıdır.
Disiplin cezalarında nereye itiraz edilir?
Cevap: (Uyarma-Kınama-Aylıktan Kesme cezaları için) Müfettişler tarafından soruşturması yapılan ve Başkanlıkça verilen cezalarda Merkez Disiplin Kuruluna (Başkanlığa), Valilikçe verilen cezalarda İl Disiplin Kuruluna cezanın tebliğ tarihinden itibaren 7 (Yedi) gün içinde itiraz edilmelidir.
Disiplin soruşturması ile ön inceleme arasındaki fark nedir?
Cevap: Disiplin soruşturması; memurun Kanuna aykırı hareketlerinden ötürü disiplin cezalarıyla tecziyesini ifade eder. Bunun sonucunda Uyarma-Kınama-Aylıktan Kesme-Kademe İlerlemesinin Durdurulması ve Devlet Memurluğunda Çıkarma cezalarını kapsar.
Ön İnceleme: 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca memurun göreviyle alakalı adli bir suçu işlemesi dolayısıyla yargılanması için soruşturma izni verilip verilmemesine dair işlemi kapsar.
Soruşturma geçirmek yer değişikliği gerektirir mi?
Cevap: Tahkikat muhakkiki tarafından hizmet ve kamu yararı gerekleri dikkate alınarak bazı durumlarda gerektirmekle birlikte her zaman gerektirmeyebilir.
Soruşturma sürecinde hac ve umreye görevli gidebilir mi?
Cevap: Tahkikat yapılırken ilgili kişinin ifadesine başvurulması hususları dikkate alındığında soruşturma geçiren personelin mahalde hazır bulunması gerekeceğinden idari tasarruf gereği genel olarak mahallinden ayrılmasında sakınca görülebilmektedir.
Kesintisiz kaç gün göreve gidilmez ise memuriyet sona erer?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi gereği 10 (On) gün süreyle izinsiz ve mazeretsiz olarak göreve gelmeyen memur yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar bir yıl geçmeden Devlet memurluğuna alınamazlar.